Draadloos internet

draadloos_internet

Draadloos internet of Wi-Fi is niet meer weg te denken uit onze omgeving. Vooral in stedelijke omgevingen worden onze gadgets bedolven onder een gigantische hoeveelheid netwerken. Wi-Fi is vooral gemakkelijk: we kunnen die internetkabels thuis laten, en vanop ons terras internetten. Maar waar moeten we nu precies op letten bij het gebruiken van deze technologie? Want soms kan draadloos internet ook een pain in the ass zijn: verbindingen die traag zijn of zelfs vaak wegvallen, bepaalde kamers die niet bereikbaar zijn, indringers met slechte bedoelingen, …

Hieronder scheppen we duidelijkheid en geven we enkele tips en best practices mee, zodat je op de meest optimale manier kan genieten van je draadloos netwerk.

Beveiliging

Wifi kan een stuk minder veilig zijn dan een traditionele, bekabelde internetverbinding. Indringers hoeven je woonplaats immers niet fysiek te betreden, maar kunnen hun gang gaan vanop straat of via de buren. Hoe voorkom je nu dat je nerdy buurjongen zich toegang verschaft tot jouw persoonlijke netwerk? Je verbinding versleutelen of encrypteren is alvast een goed begin. Tegenwoordig bieden alle routers dergelijke versleuteling aan, die op een eenvoudige manier op te zetten is. Let wel op welk type encryptie je kiest! Probeer zeker WEP te vermijden. Het is een oud protocol en bovendien gemakkelijk te kraken. WPA (liefst de tweede versie, WPA2) is de beste keuze. Een recente computer doet er ongeveer 300 jaar over om een WPA2-sleutel te kraken die bestaat uit 8 alfanumerieke tekens. Een bijzonder doeltreffend beveiligingsmechanisme dus!

Een lang wachtwoord kan lastig zijn om te onthouden, of om in te geven op het minitoetsenbordje van je smartphone. Daarom werd Wifi Protected Setup (WPS) geïntroduceerd. Let wel op dat je WPS met de drukknop gebruikt, de variant met een pincode is onveilig! WPS gebruiken is erg eenvoudig: druk op de WPS-knop op je router en kies voor de WPS-setting op je toestel. De apparaten vinden elkaar automatisch en geven het paswoord door. Je toestel is nu surfklaar!

Een gevecht tegen trage en onstabiele verbindingen

De gevreesde bufferanimatie staat bij veel mensen op het netvlies gebrand. Met de bekabelde desktop-PC is er geen probleem, maar vanaf je draadloos gaat durft een YouTube-filmpje bekijken al eens moeilijk worden. Toch zijn er een aantal gemakkelijke voorzorgsmaatregelen nemen om je ervaring zo optimaal mogelijk te maken.

Klassieke draadloze routers zenden uit op 2.4Ghz. Sinds enkele jaren zijn er echter ook toestellen die op het 5Ghz-signaal werken. Dit nieuwe systeem is sneller, maar beide bandbreedten hebben voor- en nadelen.

Een groot voordeel van 5Ghz is dat het netwerk grotendeels ongestoord zijn ding kan doen, zonder storing van buitenaf. Een 2.4Ghz-signaal is snel gestoord door een microgolfoven, een babyfoon of bepaalde bluetooth toestellen. Daarbovenop zijn 5Ghz-netwerken veel vriendelijker voor elkaar. In een appartementsgebouw zullen de vele 5Ghz-netwerken onderling voor veel minder storing zorgen, in plaats van de klassieke wildgroei aan 2.4Ghz’ers.

Een nadeel aan de nieuwe 5Ghz-technologie is het verminderde bereik. Een 2.4Ghz-signaal reikt veel verder dan zijn nieuwe variant. Zit je dus een eind weg van je router, kies dan voor 2.4Ghz.

Ten slotte blijft het belangrijk dat je kiest voor een snel internetabonnement. Je draadloze snelheid hangt daar natuurlijk van af. Gebruik onze vergelijkingsmodule om snel een internetprovider te vinden die aansluit bij je persoonlijk profiel!

Vergelijken >

Social tagging: > > > >

Comments are closed.